May 22

Ontwikkeling leidt tot resultaten!

Is Performance Management aan vernieuwing toe? Iedereen is het er mee eens; het antwoord is volmondig ja! De balans ligt tussen performance en potentieel. Potentieel van een medewerker draagt bij aan zijn of haar performance in de toekomst, dus ontwikkeling leidt tot resultaten. Ontwikkeling moet daarom ook zeker een belangrijke rol spelen, niet een keer per jaar maar continu. Maar hoe kan je ontwikkeling stimuleren? HR Managers zijn het er over eens dat ontwikkeling bij de medewerker zelf ligt, maar het management moet deze ontwikkeling faciliteren. Oftewel: als het management ontwikkelen niet belangrijk acht zal de organisatie dit niet verder oppakken.

Performance management

Wat gaat er nu fout bij Performance Management en beoordelen?

  • Leidinggevenden voeren geen goed gesprek, ze hebben de vaardigheden niet.
  • De focus ligt op wat er fout gaat, in plaats van op wat er goed gaat. Dit stimuleert niet.
  • Beoordeling is niet in het moment, niet direct. Dit leidt tot discussie.
  • Beoordelen is een verplicht nummer, geforceerd. De beoordeling is een herhalend gesprek met precies dezelfde boodschap elk jaar.
  • Het gesprek is gebaseerd op de laatste twee weken, ontwikkeling van een langere periode is vergeten.
  • Er is weinig tijd, je moet je pas zorgen gaan maken als je dossier door een ringetje te halen is dat betekent afscheid nemen.

Waar zouden we naartoe moeten? Aandacht krijgen en een schouderklopje helpt voor medewerkers ter ondersteuning van dit proces. Daarnaast moet de hele dag door feedback kunnen krijgen toch normaal zijn? Daarvoor is vrijheid en ruimte naar persoonsniveau belangrijk. En medewerkers willen bovendien directe feedback, niet via via. Doordat dit lang niet overal gebeurt wordt HR opgescheept met zogenaamde ‘nazorg gesprekken’ van medewerkers die het niet eens zijn met een beoordeling.

Feedbackcultuur als basis voor een continu gesprek

Om continu het gesprek te kunnen voeren is een feedbackcultuur nodig. Hoe stimuleer je zo’n cultuur? We vroegen het aan HR Managers! Ten eerste moet de manager het voortouw nemen, de veiligheid creëren door communicatie. En theorie in praktijk brengen. Feedback geven lijkt makkelijk maar het is nog een uitdaging om dit goed naar praktijk te vertalen. Benoem feedbackambassadeurs en geef managers hulp en handvatten om dit te doen. Geef regels mee en bepaal kaders. Heb geduld als organisatie en maak stappen die passen bij de organisatie. Een Feedback App helpt om goed na te denken over feedback en het daarna rustig te bespreken.

Stimuleer en beloon feedback binnen de organisatie. Denk eens aan een ‘Blunder bokaal’ die rond kan gaan door de organisatie met intenties die faliekant mis zijn gegaan. Bespreek het resultaat en wat de medewerker ervan geleerd heeft. Laat het reizen en beloon! En opnieuw: laat het management starten.

Hoe krijgt de medewerker de regie over zijn ontwikkeling?

Ontwikkeling ligt bij de medewerker zelf, maar hoe beleg je de regie bij de medewerker? Laat medewerkers zelf doelstellingen opstellen en de agenda voor een gesprek voorbereiden. Geef de medewerker vrijheid binnen de gestelde kaders en laat eigen regel- en stuurmogelijkheden toe. Een medewerker kan immers zelf goed bepalen wat goed werkt om zichzelf te stimuleren. Geef tijd en aandacht om eigen regie te stimuleren en laat ontwikkeling persoonlijk maken. Eigen regie moet opnieuw wel ‘mogen’ en gestimuleerd worden, denken en doen zijn hierin ook twee verschillende facetten.

Benieuwd hoe TruQu kan helpen bij deze verandering? Neem contact met ons op: info@truqu.com

Bovenstaande blog is een verslag van een discussie tussen HR Managers over Het Nieuwe Beoordelen. Deze discussie vond plaats tijdens een door TruQu georganiseerde Round Table. Deelnemers van de Round Table beschreven de sessie als: ‘Inspirerend om te discussiëren en te structuren met collega’s uit hetzelfde vakgebied. Fijn om van gedachte te wisselen, waardevol en top.’ Wil je ook eens een sessie bijwonen? Ben je HR Manager/ Business partner bij een bedrijf met minimaal 50 medewerkers? Schrijf je in voor de sessie van 27 juni! https://truqu.com/index.php/het-nieuwe-beoordelen-27-juni/?lang=nl

Eerdere edities over het nieuwe beoordelen

Ben jij een HR Manager en wil jij deelnemen aan de volgende editie?

Schrijf je in voor de round table Het Nieuwe Beoordelen

Met regelmaat organiseren we round tables om kennis te delen over het nieuwe beoordelen. Lees hier terug wat er in de vorige sessies naar voren is gekomen.

Editie 1: Het Nieuwe Beoordelen, wat betekent dit voor de HR Manager?
Editie 2: Wat is Het Nieuwe Beoordelen volgens de HR manager?
Editie 3: De beoordelingscyclus: succesfactoren van het nieuwe beoordelen
Editie 4: Het Nieuwe Beoordelen: Veranderingen en inzichten
Editie 5: Het nieuwe beoordelen: Hoe stimuleer je een feedbackcultuur en moet feedback meewegen in de beoordelingen?
Editie 6: Ontwikkelen geeft energie!

Mis geen updates!

Ontvang updates over nieuwe artikelen, webinars en andere updates

About The Author

Lisanne Hoep is een van de customer success managers van TruQu. Ze adviseert nieuwe klanten bij de implementatie van de online feedbacktool en helpt bestaande klanten om het optimale eruit te halen.