Jun 03

De beoordelingscyclus: succesfactoren van het nieuwe beoordelen

Beoordelen; het kost te veel tijd, geeft te weinig uitkomsten en is vaak weinig positief. Beoordelen richt zich op veroordelen. Medewerkers vinden de cyclus niet spannend en kopiëren en plakken hun doelen van vorig jaar naar het huidige jaar. Moet dit en kan dit anders in de huidige tijd?

beoordelen-positief

Stappen voor verandering verschillen

De adoptie van het nieuwe beoordelen verschilt per branche, waar de ene branche klaar is voor een veranderende beoordelingscyclus blijken andere branches nog niet klaar voor deze verandering. De stappen van verandering zullen dus verschillen, wel kan elke organisatie starten om een begin te maken aan een cyclus passend bij de huidige manier van (samen)werken, acteren en realiseren.

In de praktijk blijkt er voedingsbodem voor change management. Wel moeten er een aantal zaken op orde voordat deze verandering plaats kan vinden.

Beoordelingscyclus een doel in plaats van een oplossing

Het middel lijkt een doel geworden. We moeten samen terug naar de vraag wat de bedoeling is aangezien veroordelaars en veroordeelden niet uitkijken naar het jaarlijkse gesprek. Terugkijken en vooral ook vooruitkijken met perspectief. Het beoordelingsgesprek blijkt in de praktijk een verrassing te zijn, dit kan geen goed teken zijn. Je moet continu de mogelijkheid hebben om het gesprek aan te gaan.

Succesfactoren van het nieuwe beoordelen

Het nieuwe beoordelen, als wij de vraag aan jullie stellen, zien jullie het nieuwe beoordelen als dynamisch, veelvuldig, ownership bij de medewerker, toegespitst op individu en krijgt iedereen recht op duidelijkheid. De succesfactoren van het nieuwe beoordelen ligt op continu beoordelen om samenwerking te verbeteren. Daarnaast moeten medewerkers inhoudelijk gemotiveerd zijn, werkgestuurd en moet het beoordelen losgekoppeld worden van beloning om te komen tot de beste ontwikkeling.

Vragen omtrent de verandering van de beoordelingscyclus

Bij de vorige sessie hebben we deelnemers gevraagd hun belangrijkste vragen in te sturen. Dit zijn de vragen waar deze HR managers mee zaten.

  1. Hoe zien andere bedrijven ontwikkelen vs beoordelen?
  2. Welke ervaringen zijn er met 360 graden feedback (zowel intern als extern)
  3. Als feedback continu en gemeenschappelijk is, waarom dan nog de jaarlijkse beoordelingscyclus handhaven?
  4. Wat is de relatie tussen beoordelen en belonen in de nieuwe tijd?
  5. Hoe kunnen we ons huidige beoordelingssysteem (competentiegericht) omzetten naar een meer positief gedragen beoordeling zonder dossiervorming te missen?
  6. Hoe maken we de medewerkers actiever om mee te denken / niet te afwachtend te zijn?
  7. Je moet in de online wereld na elke aankoop je aankoopervaring evalueren. Ook bij een simpel product van een paar euro. Hoe voorkom je dat mensen beoordelingsmoe worden?
  8. Hoe makkelijk toepasbaar en inzichtelijk zijn de groeimogelijkheden en wat werkt duidelijk niet als het gaat om functioneren en beoordelen?
  9. Hoe time je het moment voor feedback?

Tijdens de Round Table behandelen we deze en andere vragen gezamenlijk met de aanwezige HR Managers.

Heb jij vragen over het nieuwe beoordelen?

Regelmatig organiseren wij Round Tables over het nieuwe beoordelen. Hierbij zitten we met een groep van rond de 10 HR managers van verschillende organisaties om tafel om onderling kennis te delen en vragen te beantwoorden. Zo kunnen HR managers van elkaar leren om Het Nieuwe Beoordelen zo succesvol mogelijk te implementeren. Zowel HR managers die hier nog mee moeten beginnen als HR managers die de beoordelingscyclus al veranderd hebben zijn hierbij welkom. Heb jij ook vragen? Meld je dan gratis aan voor de volgende editie.

Eerdere edities over het nieuwe beoordelen

Met regelmaat organiseren we round tables om kennis te delen over het nieuwe beoordelen. Lees hier terug wat er in de vorige sessies naar voren is gekomen.

Editie 1: Het Nieuwe Beoordelen, wat betekent dit voor de HR Manager?
Editie 2: Wat is Het Nieuwe Beoordelen volgens de HR manager?

Ben jij een HR Manager en wil jij deelnemen aan de volgende editie?

Schrijf je GRATIS in voor de volgende sessie

Mis geen updates!

Ontvang updates over nieuwe artikelen, webinars en andere updates

About The Author

Lisanne Hoep is een van de customer success managers van TruQu. Ze adviseert nieuwe klanten bij de implementatie van de online feedbacktool en helpt bestaande klanten om het optimale eruit te halen.