Waarom niet van een 7 een 9 maken?

Hoewel situatieafhankelijk moet iemand die gaat leren het oude vertrouwde loslaten, zijn comfortzone verlaten en iets nieuws in de vingers krijgen. En zo’n ontwikkelproces kan met horten, stoten en met weerstand (‘geldt niet voor mij’) en stilstand (‘ik werk al jaren zo’) gepaard gaan. Leren en ontwikkelen vanuit een tekort kost nu eenmaal energie en is hard werken.

Ontwikkelafspraken over vaardigheden

Is het niet een beter idee om (ontwikkel)afspraken te maken over vaardigheden en houdingsaspecten die medewerkers al (meer dan) goed hun vingers hebben? Waarom niet van ’een zeven een negen maken?’ Leren en ontwikkelen vanuit overvloed, biedt namelijk ruimte en de mogelijkheid tot het ontdekken van nieuwe talenten, inzichten, aanpakken en ervaringen. Leuk en uitdagend voor de medewerker die nog meer werkzaamheden verricht die hij leuk vindt en waarin hij goed is. Het werkplezier en de prestaties stijgen en daar spint de leidinggevende ook garen bij.

Focus op de sterke punten

Een bekend en aansprekend voorbeeld van focussen op sterke punten is het verhaal van hockey international Sylvia Karres.
Marc Lammers, haar toenmalige bondscoach van het Nederlandse vrouwenhockeyteam, trainde eerst en alleen maar op haar zwakke backhand. Oefening baart immers kunst. Maar doordat ze hier niet goed in was, lukte het niet en raakte zowel zij als het team in een negatieve spiraal. De hockeycoach kwam tot het inzicht te focussen op haar sterke punt, de tip in. En hier baarde oefening wel kunst. In de training scoorde zij aan de lopende band en haar medespeelster maakte hier graag gebruik van. Sylvia Karres werd in het eerstvolgende toernooi topscoorster.

Bekijk het filmpje waarin Marc Lammers vertelt over het focussen op de sterke kanten.

https://usr/share/nginx/truqu.youtube.com/watch?v=TNQKESRvc_Y

[minti_divider style=”1″ icon=”” margin=”0px 0px 20px 0px”]

Meer weten?
De bloggers en gastbloggers van TruQu schrijven regelmatig artikelen omtrent HR, Performance Management, Employee Engagement, Talentmanagement en Het Nieuwe Beoordelen. Wil je artikelen zoals deze direct in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Meer weten over de online feedbacktools van TruQu? Vraag een demo aan of neem contact met ons op.

[thrive_leads id=’29427′]

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
In gesprek met Jantien over het belang van feedback
Feedforward, complimenten en 360 graden feedback als energizers in ‘Het Goede gesprek’
Leren van fouten is, en blijft, heel waardevol. Het geven van feedback bewijst hierin immers haar waarde. Maar, gemaakte fouten kunnen niet…
Duurzame Implementatie: afstemming tussen TruQu en andere systemen
Een manier om gedragsverandering te bewerkstelligen is het zo makkelijk mogelijk maken van het vertonen van het gewens…