In de moderne bedrijfswereld is het nodig om elk mogelijk voordeel mee te pakken. Je strategie, het business model en zelfs je producten en diensten kunnen geïmiteerd worden door de concurrentie.
Je bedrijfscultuur kan echter niet zomaar gekopieerd worden door je concurrenten. Om in een sterk concurrerende economie successen te behalen, zal je tegenwoordig een positieve en prestatie gebaseerde cultuur moeten vormen die op lange termijn voordelen gaat opleveren.
De meeste organisaties halen gemiddeld maar 70% van de totale potentie uit een werknemer. Of dit nou komt door slechte feedback, gebrek aan trainingsmogelijkheden of een negatieve bedrijfscultuur maakt in dit geval niet uit.
Wat wel uitmaakt is dat je nog kans hebt om dit cijfer te verbeteren. Met de juiste feedback, een positieve bedrijfscultuur en een focus op verbetering van prestaties, kan je medewerkers motiveren wat leidt tot een beter resultaat voor de hele organisatie.
In deze blog bekijken we de 5 steunpalen van een performance organisatie om te ontdekken waarom bepaalde bedrijven meer uit de potentie van werknemers weten te halen dan andere.
Daarnaast bespreken we in de volgende post ook 9 stappen die je kunt nemen om een betere werkomgeving voor de werknemers te creëren waardoor ze beter kunnen presteren. Tenslotte gaan we het hebben over de unieke voordelen van een performance cultuur en waarom je zo snel mogelijk moet gaan investeren in de prestaties van jouw werknemers.
Met deze handleiding kun je uiteindelijk verschillende voordelen van een performance cultuur begrijpen en leer je hoe je het proces voor het veranderen van je eigen bedrijfscultuur in gang zet. Let’s get started!
Richtlijnen voor een High Performance Organisatie
Elke performance organisatie is verschillend. Het is namelijk niet gemakkelijk om een bedrijfscultuur van een ander over te nemen. Het heeft tijd nodig en kost energie om een performance organisatie te bouwen.
Toch zijn er 5 richtlijnen die in bijna elk geanalyseerde performance organisatie aanwezig zijn.
In dit deel van onze blog analyseren we ze een voor een en bespreken wij waarom ze zo belangrijk zijn in een performance organisatie. Als je de richtlijnen eenmaal begrijpt zal je een duidelijker beeld hebben van de factoren die bij de verschillende performance organisaties overeen komen.
1. Performance leiderschap, snelle besluitvorming
Goed leiderschap is essentieel voor een performance organisatie. Leiders hebben een top-down invloed, de beslissingen die zij maken hebben invloed op de gehele organisatie, net als hun manier van bedrijfsvoering.
Als het zakelijke leiderschap performance is, snel beslissingen maakt, competent en betrouwbaar is dan zal de rest van de organisatie snel volgen. In tegenovergestelde richting werkt het natuurlijk ook zo.
Leiders die langzaam, onbetrouwbaar en low-performance zijn zullen de rest van de organisatie ook benadelen. Het wordt vrijwel onmogelijk veranderingen in te voeren en zelfs de hoog prestatie werknemers zullen gefrustreerd raken door de incompetente managers, de prestaties van iedereen zullen verminderen.
Zorg ervoor dat leidinggevende de middelen hebben om snelle en goede beslissingen te maken en de performance instelling de organisatie in dragen.
2. Open bedrijfscultuur en focus op verandering
Verandering is niet slecht, het is natuurlijk. Falen om te veranderen is onnatuurlijk. Om te leven en overleven moeten organisaties veranderen.
Ze moeten hun business model, werknemers, producten en diensten en marketing campagnes veranderen.
Continue verandering is de enige manier om te concurreren in de moderne wereld, die verandering moet gebracht worden door middel van open en eerlijke communicatie. Werknemers moeten altijd het gevoel hebben dat ze hun mening kunnen geven over het functioneren van de organisatie en hoe het kan verbeteren.
Als je naar je werknemers luistert zal de organisatie verbeteren. Dus doe moeite om te zorgen dat er een cultuur vormt waar verandering wordt omarmt en werknemers zich vrij voelen om hun meningen te delen.
3. High performance werknemers (flexibel, samenwerkend, divers)
Een performance cultuur begint bij je werknemers. Het is belangrijk om werknemers te hebben die flexibel en goed in de samenwerking zijn, daarnaast moeten ze verschillende kwaliteiten brengen en hun mening over de organisatie geven.
Jouw organisatie presteert zo goed als de slechtste werknemer. Onthoud dat. Jouw doel moet zijn om elke werknemer op het top van zijn kunnen te laten presteren en uiteindelijk hun volle potentie te benutten. Om dat te halen is het belangrijk om de juiste mensen aan te nemen. Toch is het belangrijk om bestaande werknemers te blijven trainen en hen te ondersteunen bij het halen van nieuwe doelen. Loyaliteit is belangrijk, en als je jouw werknemers kan blijven trainen naar een meer performance instelling, dan sta je nog te kijken van de manier waarop de bedrijfscultuur verbetert.
4. Focus op de lange termijn
Denk niet alleen aan morgen, niet alleen aan de volgende maand en ook niet alleen aan komend jaar. Jouw organisatie heeft een blik op de lange termijn nodig. Korte termijn doelen zijn zeker ook belangrijk en ze laten zien hoe je op dit moment presteert maar het is niet het enige waar je op moet focussen.
Goed presterende organisaties focussen op de lange termijn. Als je alleen naar de nabije toekomst kijkt doe jij jezelf een blinddoek om. Je ziet het einddoel niet, alleen wat je in het komende kwartaal of jaar moet bereiken. Goed presterende organisaties beginnen met de lange termijn doelen, aan de hand daarvan bepalen ze hun korte termijn doelen. Door dit te doen weten ze zeker dat er gewerkt wordt naar een lange termijn doelstelling maar dat er nog wel korte termijn successen worden gemeten.
5. Continue verbetering
“Goed genoeg” is nooit goed genoeg voor een performance organisatie. Het proces van continue verbetering moet een doorlopend proces zijn binnen jouw organisatie. Zelfs als je overheerst op de markt moet je altijd verbeterpunten zoeken, en uitzoeken hoe je bepaalde processen beter kunt doen.
Conclusie
Het bouwen van een performance cultuur op de werkvloer is niet gemakkelijk. Het heeft tijd, moeite en best wel wat geld nodig. Je zou misschien je feedback systeem moeten aanpassen, mensen moeten aannemen of laten gaan en veel middelen gebruiken om de bedrijfscultuur en prestaties van werknemers te verbeteren.
Toch is het aan het einde de investering van geld en energie zeker waard. Als je eenmaal een werkvloer hebt gecreëerd waar high performance wordt gesteund en er positief gereageerd wordt op continue verbetering zullen de resultaten ongelofelijk zijn.
Ben je benieuwd naar de stappen die nodig zijn om een performance organisatie te ontwikkelen? binnenkort zal het tweede deel van deze blog geplaatst worden.
Bronnen: De Waal, A. A. (2012). What Makes A High Performance Organisation? HPO Center, Hilversum. https://usr/share/nginx/truqu.hpocenter.nl/
[thrive_leads id=’29427′]