Werkgeluk: de onmisbare factor voor het floreren van je organisatie

Een nog onbekend begrip voor de één, de drijfveer binnen een organisatie voor de ander. We hebben het over werkgeluk. Organisaties sturen hierop door een omgeving te creëren waarin mensen de mogelijkheid krijgen zich te ontwikkelen en te leren. Mensen worden in zo’n omgeving aangemoedigd om een positieve mindset te bereiken en om betekenis te vinden in hun werk. Naast dat gelukkige medewerkers meer betrokken zijn, zouden gelukkige medewerkers ook makkelijker contact maken.

Deze positieve effecten van gelukservaring zetten steeds meer organisaties aan het denken. Zij worden zich bewust van het feit dat werkgeluk belangrijk is. Werkgeluk is dé actuele HR trend van 2019 en het wordt steeds meer genoemd als de onmisbare factor voor het laten floreren van de organisatie. Want, hoe zou het zijn om een geweldige tijd op je werk te hebben?

Richting geluk

Zinvol werk, uitdagend werk, eerlijke behandeling, een fijne omgeving, persoonlijke groei en goede onderlinge relaties zouden volgens meerdere onderzoeken naar geluk als basisbehoeften tellen binnen een bedrijf. Mensen hebben behoefte aan bewegingsvrijheid. Daarom is het voor leidinggevenden ook zo belangrijk om te sturen op resultaten en de details wat los te laten. Als de basisbehoeften in evenwicht zijn, voelen we ons al meer tevreden en gaan we richting ‘geluk’.

Onderzoeken, als van Het Adviesbureau en Kantar TNS, tonen aan dat gelukkige werknemers beter presteren. Geluk op de werkvloer zou resultaat tonen in autonomie, zelfregie en verandervermogen. Naast een gevoel van voldoening en respect onder medewerkers zijn gelukkige en betrokken medewerkers essentieel voor tevreden klanten en goede resultaten.

Effecten

Uit een zesjarig wetenschappelijk onderzoek van Jessica Pryce-Jones, bekend door haar boek ‘Happiness at work’, bleek zelfs dat wanneer je de meest ongelukkige mensen op het werk met de meest gelukkige mensen vergelijkt, je ontdekt dat de meest gelukkige mensen:

180% meer energie hebben

180% gelukkiger met hun leven zijn

155% gelukkiger in hun werk zijn

108% meer toegewijd zijn aan hun werk

79% meer van hun werk houden

50% meer gemotiveerd zijn

40% meer tevreden zijn

30% meer hun doelen bereiken

25% meer bijdragen

Naast bovenstaande cijfers blijkt uit het onderzoek van Pryce-Jones ook dat het ziekteverzuim van gelukkige werknemers aanzienlijk lager is. Gelukkige werknemers hebben gemiddeld anderhalve ziektedag per jaar, terwijl dit voor de gemiddelde ongelukkige werknemer zes ziektedagen is.

Balans

Niet voor iedereen zijn alle bovenstaande aspecten even belangrijk. De één heeft nou eenmaal meer uitdaging in het werk nodig dan de ander. De kunst is uiteindelijk om voor jezelf de ideale balans te vinden. Je medewerkers gelukkig maken gaat dus niet alleen over mooie lease auto’s, hoge salarissen of goed eten, maar door hen zinvol werk te geven. Welk bedrijf kan dat zich niet veroorloven?

Ben jij al werkgelukkig?

Voel jij je verbonden, kun jij groeien en bloeien, doen wat je denkt dat nodig is en ervaar jij zekerheid? Gefeliciteerd. Er is een grote kans dat jij werkgelukkig bent. Herken je dit nog niet? Ga voor jezelf na wat je echt belangrijk vindt in je werk, wat je nog wil leren en welke bijdrage jij wil leveren. Stel doelen en ontwikkel jezelf. Met elkaar werk je naar meer werkgeluk.

 

[thrive_leads id=’29427′]

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
In gesprek met Jantien over het belang van feedback
Feedforward, complimenten en 360 graden feedback als energizers in ‘Het Goede gesprek’
Leren van fouten is, en blijft, heel waardevol. Het geven van feedback bewijst hierin immers haar waarde. Maar, gemaakte fouten kunnen niet…
Duurzame Implementatie: afstemming tussen TruQu en andere systemen
Een manier om gedragsverandering te bewerkstelligen is het zo makkelijk mogelijk maken van het vertonen van het gewens…