Login

8 tips voor ambitieuze én haalbare doelen

Eerder deelden we waarom het belangrijk is om persoonlijke doelen te stellen op de werkvloer en hier mee aan de slag te gaan. Maar, het kan zijn dat jij het lastig vindt om die doelen daadwerkelijk te stellen en deze ook realistisch en concreet te maken. Wij geven je acht tips om ambitieuze én haalbare doelen te formuleren om deze uiteindelijk sneller te kunnen bereiken.

Om je doelen te bereiken, moet je weten hoe je ze moet stellen. Je kunt niet zeggen: ‘Ik wil’ en verwachten dat het gebeurt. Het stellen van doelen is een proces dat begint met een zorgvuldige afweging van wat je wilt bereiken en eindigt met hard werken om het daadwerkelijk te doen. Daartussenin zijn er enkele stappen die het voor jou gemakkelijker zullen maken om je doelen te formuleren en te bereiken.

1. Focus 

Focus op jouw concrete doelen. Dit is belangrijk om ze haalbaar te maken. Versnipper je aandacht niet en kies één concrete doelstelling tegelijk. Dit vergroot de kans dat je je doel uiteindelijk zult bereiken. Het werkt daarnaast ook motiverend om projecten ná elkaar af te werken in plaats van alles tegelijk te doen en half werk te leveren.

2. Deel je doelen met een vriend

Wanneer je je doelen deelt met je omgeving, zoals een goede vriend, zal dit leiden tot verantwoording. Ze zullen er een volgende keer naar vragen en hierop zal je moeten antwoorden. Dit werkt niet bij iedereen, maar je doel aan een vriend vertellen dwingt vaak tot wat verantwoordelijkheid.

3. Schrijf het op

Studies hebben bewezen dat het actief opschrijven van je doelen, je een betere kans geeft om er mee door te gaan. Alleen al door ze op te schrijven zou je meer energie krijgen. Daarnaast biedt dit de kans om er later nog eens naar terug te kijken en doelstellingen met elkaar te vergelijken. Dit kan overigens net zo makkelijk in de online tool van TruQu. Door je doelen in de software te noteren, tussentijdse resultaten toe te voegen en feedback hierover te vragen, blijf je continu in ontwikkeling.

4. Maak een stappenplan

Hier komen we weer terug bij punt drie. Velen hebben wel ongeveer in hun hoofd hoe ze hun doel willen bereiken, maar schrijven dit niet op. Schrijven dwingt om concreet te worden. Wanneer je stap voor stap op papier zet wat er moet gebeuren, heb je een grotere kans dat je je doelen haalt.

5. Maak het leuk!

Je hebt je doelen gesteld om jezelf te kunnen verbeteren. Dit moet niet zodanig zwaar worden dat je het proces niet meer leuk vindt. Ben je je inspiratie even kwijt? Kijk terug naar je stappenplan en schrijf je tussentijdse resultaten op. Spreek uit wat er allemaal goed gaat om jezelf weer te motiveren.

6. Stel doelen die je motiveren

Ga bij jezelf na of de doelen die je stelt wel realistisch en motiverend zijn. Dit betekent dat je ervoor moet zorgen dat ze belangrijk voor je zijn en dat het waardevol is om ze te bereiken. Als je weinig interesse hebt in de inhoud of als je het niet relevant vindt, dan is de kans groot dat je je doelen niet haalt.

Hoe maak je doelen dan motiverend? Stel doelen die betrekking hebben op hoge prioriteiten in je leven. Dit zorgt ervoor dat je niet té veel doelen stelt en je je focus kwijt raakt. Het behalen van doelen vereist betrokkenheid, dus om de kans op succes te maximaliseren moet je een gevoel van urgentie voelen: ‘Ik moet dit doen’.

Als je die motivatie niet hebt, riskeer je dat je niet doet wat je moet doen om je doelen te realiseren en zo raak je gefrustreerd en teleurgesteld. Dit werkt uiteindelijk demotiverend. Merk je dat je je vertrouwen verliest in je vermogen om het doel te bereiken? Noteer dan waarom dit doel voor jou waardevol is.

7. Maak je doelen SMART

Het is belangrijk dat je je leerdoelen SMART ofwel specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden maakt.

S– Specifiek: het is voor iedereen duidelijk waar het om gaat en welk resultaat jij wilt bereiken. Omschrijf het doel dus duidelijk en concreet.

M– Meetbaar: dit houdt in dat het resultaat (benoemd onder specifiek) ook zichtbaar moet kunnen zijn. Daarom wordt het vaak in percentages en getallen uitgedrukt.

A– Acceptabel: is het voor jezelf haalbaar? Is er voldoende draagvlak om het doel te behalen? Is het actiegericht en leidend tot resultaat? Medewerkers moeten het doel kunnen accepteren. Alleen dan gaan ze zich ervoor inzetten.

R– Realistisch: het doel moet uitdagend, maar wel realistisch zijn. Een onbereikbaar doel motiveert mensen niet.

T– Tijdgebonden: doelen moeten binnen een bepaalde tijd gerealiseerd zijn. Wanneer beginnen we met de activiteiten? Wanneer zijn we klaar? Wanneer is het doel bereikt?

8. Wees flexibel

Heb je bovenstaande stappen gevolgd, maar wordt je nog steeds geconfronteerd met tegenslagen? Laat het dan een paar dagen los. Grote kans dat er daarna weer motivatie of een oplossing ontstaat. Als dat niet gebeurt, bespreek je doel of probleem dan met een vriend, kennis of collega. Een frisse blik doet wonderen.

[thrive_leads id=’29427′]

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
In gesprek met Jantien over het belang van feedback
Feedforward, complimenten en 360 graden feedback als energizers in ‘Het Goede gesprek’
Leren van fouten is, en blijft, heel waardevol. Het geven van feedback bewijst hierin immers haar waarde. Maar, gemaakte fouten kunnen niet…
Duurzame Implementatie: afstemming tussen TruQu en andere systemen
Een manier om gedragsverandering te bewerkstelligen is het zo makkelijk mogelijk maken van het vertonen van het gewens…