Duurzame Implementatie: geef het goede voorbeeld

Hoe houd je verandering vast?

Een veelvoorkomende vraag of moeilijkheid die opkomt na het implementeren van TruQu is het gebruik op peil houden nadat alle commotie van ‘het nieuwe’ over is. Dit is niet gek, aangezien het veranderen van de manier waarop je je werk verricht, of het veranderen van gedrag binnen de organisatie an sich, normaliter wat inspanning kost. Hierom is het belangrijk om de verandering goed te begeleiden, te bekrachtigen, en er genoeg aandacht aan te besteden. Het succes van de leercultuur en al haar voordelen hangt ervan af! 

In een serie blogs zullen verschillende aandachtspunten benoemd worden voor het hooghouden van het gebruik van TruQu binnen jouw organisatie. De serie zal aandacht wijden aan praktische toepassingen op basis van de gegeven informatie, die je zullen helpen de vertaalslag te maken en zo de gewenste uitkomsten te bewerkstelligen.

Geef het goede voorbeeld

Het goede voorbeeld geven heeft meer invloed dan je zou denken. Door het voegen van daad bij woord voorkom je twijfel over de motieven achter de implementatie van TruQu en het verdere initiatief van een leercultuur binnen de organisatie. Ook is het bieden van een voorbeeld nog altijd een van de belangrijkste manieren om leren te faciliteren, je toont gewenst gedrag zodat men weet wat het gewenste gedrag inhoudt en hoe het vertoond kan worden. Het zenden van een feedback verzoek als initiatief leider heeft naast het hebben van een voorbeeldfunctie ook een neveneffect, namelijk het richten van de aandacht van de ontvanger in de richting van TruQu. De meldingen zullen de aandacht naar de tool richten en op zijn beurt de persoonlijke ontwikkeling van gebruikers stimuleren.

Wat praktische tips:

  • Als Admin, manager, initiatief leider, noem het maar op: geef het goede voorbeeld en practice what you preach;
  • Zorg dat je eigen gebruik op z’n minst voldoet aan de ontwikkelcyclus en verdere TruQu en ontwikkel-gerelateerde afspraken binnen jouw organisatie;
  • Schroom niet om feedback verzoeken te versturen, gebruik je feedback link en QR-code om zichtbaarheid te vergroten en complimenteer je collega’s met regelmaat via de tool;
  • Deel je persoonlijke TruQu data met zo veel mogelijk collega’s om anderen te activeren maar ook om je eigen ontwikkeling te bevorderen. Wanneer anderen op de hoogte zijn van de dingen waarmee je bezig bent kunnen ze je meer gerichte feedback geven dan wanneer ze niet weten waar jij aan werkt.

In de volgende blog wordt het belang van de afstemming tussen TruQu en andere systemen die de organisatie gebruikt toegelicht.

Tot dan!
TruQu

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Feedforward, complimenten en 360 graden feedback als energizers in ‘Het Goede gesprek’
Leren van fouten is, en blijft, heel waardevol. Het geven van feedback bewijst hierin immers haar waarde. Maar, gemaakte fouten kunnen niet…
Duurzame Implementatie: afstemming tussen TruQu en andere systemen
Een manier om gedragsverandering te bewerkstelligen is het zo makkelijk mogelijk maken van het vertonen van het gewens…
Groeien is grenzen verleggen