Het traditionele beoordelingsgesprek heroverwegen

Hoe effectief is het jaarlijkse beoordelingsgesprek eigenlijk? Worden medewerkers gemotiveerd of werkt het juist averechts? Steeds meer organisaties zetten hun vraagtekens bij het traditionele beoordelingsgesprek en sommige besloten deze zelfs af te schaffen. Zo ook Achmea. De verzekeraar schrapt het huidige performance management systeem en start vanaf volgend jaar met een geheel andere opzet van jaarlijks beoordelen. Diverse organisaties volgden dit voorbeeld al eerder en steeds meer besluiten nu ook in de voetsporen van de verzekeraar te treden. 

Miljard euro

Volgens Kilian Wawoe, docent Human Resources Management aan de VU, zouden we een miljard euro verspillen aan frustrerende beoordelingsgesprekken. Hij kwam na een zevenjarige studie tot de conclusie dat er veel meer na- dan voordelen aan functioneringsgesprekken zitten. Zo zegt hij: “Prestatiebeoordelingen hangen maar voor een heel klein deel samen met de prestatie. Dat klinkt tegenstrijdig, maar het blijkt dat wanneer je één iemand laat beoordelen door verschillende personen, de beoordelingen flink uit elkaar liggen. Zo worden mannen over het algemeen beter beoordeeld dan vrouwen, en mensen met een grotere mond krijgen ook een betere beoordeling. Een beoordeling zegt vaak meer over de beoordelaar dan over de beoordeelde.”

Bedrijven en organisaties houden vast aan het huidige systeem omdat het transparant is en zekerheid biedt. “Maar,” vervolgt Wawoe: “Wat overblijft, is een gesprek over achterhaalde doelstellingen en niet over wat iemand het hele jaar gedaan heeft. Het gevolg: teleurgestelde medewerkers die geen vertrouwen hebben in een eerlijke beoordeling door hun manager.”

Doorlopende coaching

Zorgwekkend is dat slechts 6% van de organisaties gelooft dat hun huidige beoordelingsproces waardevol is. Daarbij komt ook dat 95% van de managers ontevreden is over hoe de beoordelingsgesprekken worden vorm gegeven binnen het bedrijf. Wawoe pleit daarom voor doorlopende coaching. “Als je bijna nooit hoort of je het goed of fout doet, dan slaat je fantasie op hol en denk je dat het allemaal heel goed gaat. Maar hoor je dit vaker, dan krijg je een realistisch beeld van je positie op de werkvloer.”

Focus

Verdergaand in de cijfers blijkt dat 28% van de werknemers vooral negatieve feedback voor de kiezen krijgt en slechts bij 16% wordt er gefocust op talent en kwaliteiten. Iets waar veel meer op gefocust zou moeten worden. Meer dan de helft van de medewerkers ziet de beoordelingsgesprekken dan ook als een ongezonde competitie. Ze raken er gestrest door en zelfs 15% barst in huilen uit. Medewerkers die daarentegen actief bezig zijn met hun ontwikkeling lopen daarnaast veel minder risico op een burn-out.

Het hele jaar door

Mike Teflar, Human Capital Strategist, vraagt zich af waarom je een heel jaar zou wachten voordat je gaat zitten met je manager om feedback te ontvangen voor je performance. Hij zegt dat werknemers continu coaching, feedback, aansturing en ontwikkeling nodig hebben. “Niet één keer per jaar, maar het hele jaar door.” Als tip, geschreven op human resource management website HR Praktijk, geeft hij: “Help uw managers na te denken over feedback als een constructieve manier om de performance van medewerkers te verbeteren en zorg dat zij er een gewoonte van maken om performance feedback vast te leggen in verschillende bronnen. Zo voorkomt u reviews die alleen maar de performance van de vorige maand beschrijven. Daarnaast helpt u de ontwikkeling van een cultuur van coaching en continue verbetering.”

Afscheid

Steeds meer organisaties nemen inmiddels afscheid van de traditionele beoordelingsgesprekken om feedback onderling te stimuleren, medewerkers autonomie te geven en ze continu te laten leren en ontwikkelen. “Iedereen wil zijn persoonlijke doelen behalen en dat werkt alleen maar als je daar meerdere momenten voor pakt per jaar. Eén keer op gesprek bij je leidinggevenden is niet meer van deze tijd. Het is een enorme winst. Niet alleen in tijd, maar ook in dat je medewerkers het alleen maar beter gaan doen”, aldus Richard Hamaker, Senior HR Business Partner bij Leaseweb.

TruQu als ondersteuning

Ben jij er klaar voor om de traditionele beoordelingsgesprekken om te zetten in een zinvollere ervaring? Een tool als TruQu kan je ondersteunen in dit proces. Hiermee verkrijg je inzichten die nodig zijn voor een dergelijk beoordelingsgesprek. Door continue feedback, het stellen van doelen en het maken van reflectieverslagen, werk je met behulp van de software aan je persoonlijke ontwikkeling en tegelijkertijd aan het succes van je organisatie.

 

[thrive_leads id=’29427′]

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
In gesprek met Jantien over het belang van feedback
Feedforward, complimenten en 360 graden feedback als energizers in ‘Het Goede gesprek’
Leren van fouten is, en blijft, heel waardevol. Het geven van feedback bewijst hierin immers haar waarde. Maar, gemaakte fouten kunnen niet…
Duurzame Implementatie: afstemming tussen TruQu en andere systemen
Een manier om gedragsverandering te bewerkstelligen is het zo makkelijk mogelijk maken van het vertonen van het gewens…