Het woord feedback kennen we allemaal, maar de term feedforward hoor je steeds vaker voorbij komen in de wereld van HR. Maar wat betekent feedforward nou precies? Hoe pas je het toe en in welke situaties spreekt men van feedforward? Hieronder lees je meer over deze nieuwe term.
Definitie & toepassing
Feedforward is een krachtig en toekomstgericht concept dat steeds meer wordt toegepast in persoonlijke ontwikkeling, coaching en teamdynamiek. Het staat voor een benadering waarbij je je richt op mogelijkheden, oplossingen en verbeteringen voor de toekomst in plaats van te focussen op het corrigeren van fouten uit het verleden.
In tegenstelling tot de ‘traditionele feedback’, dat vaak draait om reflectie op gebeurtenissen die al hebben plaatsgevonden, gaat het bij feedforward om een actie in de toekomst. Dit maakt het een effectieve en positieve benadering om prestaties te verbeteren en persoonlijke doelen te behalen, en dat zonder dat het een confronterend gevoel oproept.
“Feedforward richt zich op mogelijkheden, oplossingen en verbeteringen voor de toekomst, in plaats van op het corrigeren van fouten uit het verleden.”
Feedback vs. feedforward
Hoewel feedback belangrijk blijft, onderscheidt feedforward zich door een andere mindset en benadering. Het doel is namelijk niet om te beoordelen, maar om praktische handvatten te geven die bijdragen aan groei en ontwikkeling.
Zeg bijvoorbeeld: ‘Hoe zou je in de toekomst nog meer interactie met je publiek kunnen creëren?’ in plaats van: ‘Je had geen interactie met je publiek.’ In beide gevallen geef je aan dat erin de presentatie ruimte was voor verbetering, maar met de eerste terugkoppeling ontstaat er minder weerstand, geef je een positieve leerervaring terug en stimuleer je groei.
Waarom feedforward werkt
De kracht van feedforward zit hem in de positieve focus en de praktische toepasbaarheid:
- Toekomstgericht: feedforward stelt je in staat om nieuwe strategieën en oplossingen te verkennen.
- Oplossingsgericht: in plaats van te blijven hangen in problemen, biedt feedforward concrete suggesties.
- Fijne ervaring: waar feedback vaak als kritiek wordt ervaren, is feedforward laagdrempelig en zorgt voor meer motivatie.
- Het bevordert samenwerking: feedforward kan vanuit iedereen worden gedeeld, ongeacht functie of ervaring.
Onderwijscoach over feedforward
Meer weten over feedforward en feedback in de praktijk? In het interview met onderwijscoach Jantien ‘t Hart hebben we het over het belang van beide.