De 6 grootste HR-trends voor 2020

We zijn bijna aan het einde van 2019, wat betekent dat het de hoogste tijd is om je klaar te maken voor 2020. TruQu heeft onderzoek gedaan naar de nieuwste en grootste HR-trends zodat jij hier op tijd op kunt inspelen. Door deze verzameling aan HR-trends is het niet meer nodig om verder te zoeken en kun je snel bepalen welke HR-trends het waard zijn om grondiger te onderzoeken!

Bij het inspelen op de trends zijn anticipatie, verandermanagement, voldoende kennis en interesse belangrijk. Wanneer je weloverwogen besluit een trend te integreren in jouw organisatie, is het belangrijk dat je weet welke richting je hiermee op wilt en hoe je je organisatie daarin meeneemt. Verdiep, oriënteer en spar voldoende om je organisatie en medewerkers op een succesvolle manier naar een hoger niveau te tillen.

 

1. Medewerker staat centraal

Employee experience, ook wel werknemerservaring is een begrip dat in 2020 nog belangrijker wordt dan voorheen. Medewerkers tevreden houden gaat niet om een hoger salaris, maar om waardering. Ze moeten het gevoel hebben dat ze ertoe doen en kunnen bijdragen aan de organisatie, hierbij speelt erkenning en autoriteit in een eigen rol van enorm belang.

Maar wat betekent werknemerservaring nou eigenlijk? Werknemerservaring is de ervaring waarbij een werknemer optimaal samenwerkt met de organisatie vanaf binnenkomst tot eventueel vertrek en alles daartussen in. Dit klinkt simpel, maar jaren geleden bekommerde een organisatie zich nog weinig met betrekking tot de werknemerservaring.

Tegenwoordig staat inzicht in deze werknemerservaring bovenaan de prioriteitenlijst. Mensen willen een werkplek waar ze met plezier kunnen werken. Dit geldt voor alle facetten binnen een organisatie. Zowel om de lunch, de kantoorruimte, het samenwerken en welke technologieën er worden gebruikt. Het maakt allemaal deel uit van de ervaring van de werknemer. Het model van PW gebaseerd op het model van IBM, Institute for Business Value laat dit goed zien. (figuur 1)


figuur 1: Componenten van employee experience – PWnet

HR zet dit onderwerp steeds hoger op de agenda, omdat het positieve effecten heeft op de organisatiecultuur, ziekteverzuim en uitstroom. 

Werkplekken hebben tegenwoordig voetbaltafels, kleurrijke muren en open werkplekken om synergie tussen verschillende rollen van medewerkers te creëren.  Maar, ook om een positieve sfeer te creëren en talent aan te trekken. Wanneer je goed zorgt voor je werknemers, zullen zij ook goed zorgen voor de organisatie. Middels deze trend ontstaat er aandacht voor de medewerker met als gevolg meer werkplezier en een hogere productiviteit.

2. Customer service

Automatiseren neemt misschien werk van je personeel uit handen en verminderd uiteindelijk de kosten, maar is automatiseren wel altijd goed? Uit onderzoek van Accenture is gebleken dat 45% van de consumenten geneigd is om extra aankopen te doen bij persoonlijke interactie. Het lijkt er op dat contact met ‘echte’ mensen een grotere overtuigingskracht heeft dan een chatbot of Artificial Intelligence. 73% van de consumenten zoekt een ‘echt’ persoon op voor advies en datzelfde percentage heeft voorkeur voor menselijke interactie met een klantenservice. 

Er werken tegenwoordig meer mensen bij klantenservices dan voorheen. “Ondanks alle automatisering werken er meer mensen in ons vak”, zegt Geeske te Gussinklo, directeur van de Klantenservice Federatie (KSF) in het AD. Volgens het AD stonden er in het eerste kwartaal van 2016 bijna 4500 functies open en in het eerste kwartaal van 2019 waren dat er 8000. Een toename van 79%.

In dit artikel van Customer Think is te lezen  dat bedrijven zich graag richten op live chat (32%), mobiele apps (26%) en selfservice (21%). Hier tegenover staat dat de klant volgens het artikel slechts met 4%, 9% en 13% voorkeur geeft aan deze kanalen. Hieruit wordt duidelijk dat voor de klant menselijk contact niet mag ontbreken. Een trend voor 2020 is dus ook om persoonlijk en digitaal contact met elkaar te combineren en dit goed in balans te houden.

Volgens Freshworks zullen klanten sneller naar bedrijven gaan die hen persoonlijke service bieden, zeker in 2020. Het is aan jou om die organisatie te zijn!

3. Gig-economie

In een gig-economie is fulltime werken in vast dienstverband verleden tijd. De gig worker vergaard zijn inkomen met het combineren van verschillende activiteiten. Deze opkomende economie vertegenwoordigt het totaal aan flexibele, freelance of tijdelijke banen waar betaling uitsluitend plaatsvindt per gerealiseerd resultaat. Dit geeft werknemers de flexibiliteit en vrijheid om zelf projecten te kiezen of de hoeveelheid werk te bepalen.

Het aantal freelancers (of zzp’ers) in Nederland groeit explosief. Gemiddeld stijgt dit aantal gemiddeld met 40.000 tot 50.000 per jaar. Volgens cijfers van het CBS telde Nederland op 1 januari 2019 1.237.734 zzp’ers. Onderzoeksbureau Intuit voorspelt dat in 2020 ongeveer 40% van de Amerikaanse werkzame beroepsbevolking actief is als freelancer. Met de aanhoudende groei van het aantal freelancers, zal de gig-economie steeds groter worden.

4. Nieuwe technologieën

Het technologische landschap verandert snel. Dit betekent dat er steeds meer nieuwe tools beschikbaar zijn die voor waardecreatie zorgen. Je hoeft de meest recente technologieën niet direct te beheersen, maar je kunt ze wel in de gaten houden en begrijpen hoe ze bepaalde HR-activiteiten kunnen ondersteunen. Om de volgende twee technologieën kun je als HR-professional niet meer heen:

Artificial Intelligence

Artificial Intelligence (AI) is een terugkerend onderwerp en zal ook komend jaar haar intrede binnen het HR-gebied maken. AI gebruikt alle beschikbare data om taken uit te voeren zonder menselijk ingrijpen. Maar, mensen zullen wel altijd de doorslag geven. Door middel van AI komt er meer capaciteit, tijd en budget vrij om meer en anders informatie over te brengen.

Binnen de HR zullen zelflerende systemen, zoals het zoeken naar kandidaten, een grote impact krijgen. Ze maken het mogelijk om de werving tijdlijn te verkorten en helpen bij het screenen.  Met Artificial Intelligence-systemen kan men controles doen en inschattingen maken. Zo kan de Belastingdienst bijvoorbeeld op social media checken of mensen frauderen. Andere grotere bedrijven maken gebruik van Al om te bepalen of iemand geschikt is als partner.

AI-applicaties zijn nu nog kostbaar, omdat ze iets doen waar het in eerste instantie niet voor was ontwikkeld. Hierdoor worden ze momenteel nog weinig gebruikt. Door constante ontwikkelingen in de technologie zal AI in de toekomst toegankelijker worden.

Virtual reality

Ook virtual reality komt weer terug in de lijst met HR-trends. Deze trend gaat al een tijdje mee, maar het blijft er eentje om rekening mee te houden en wellicht te integreren op een manier dat bij jouw organisatie past. Hoewel het misschien klinkt als iets van de toekomst, gebeurt het nu. HR gebruikt deze technologie steeds vaker om medewerkers op veel verschillende fronten te trainen. Het wordt ook gebruikt om potentiële werknemers te werven en te testen.

Virtual reality komt je waarschijnlijk bekend voor uit de game-industrie. Er worden realistische simulaties of afbeeldingen gebruikt om een verhaal te vertellen. In feite is het een kunstmatige omgeving die wordt ervaren door zintuiglijke prikkels waarin de acties van iemand gedeeltelijk bepalen wat er in de omgeving gebeurt. HR gebruikt dit eigenlijk op dezelfde manier. Zo kunnen werknemers bepaalde ervaringen opdoen die later in de echte wereld kunnen worden toegepast.  

De Duitse spoorwegmaatschappij Deutsche Bahn vertelt aan CNN dat zij virtual reality gebruiken om nieuw personeel aan te trekken. Tijdens de sollicitatie draag je een VR-headset en zo ervaar je binnen enkele seconden, heel realistisch, of de baan wat voor jou is.

Het Israëlische bedrijf Actiview gebruikt virtual reality niet alleen om talent aan te trekken, maar ook om talent te beoordelen. Dit is weer een stapje verder. Volgens hetzelfde artikel van CNN maakt het bedrijf gebruik van een puzzelspel. Terwijl de kandidaat de puzzels oplost, verzamelt Actiview gegevens over hoe jij dit doet.

Virtual reality wordt ook veel gebruikt voor trainingen. Het Britse leger gebruikt virtual reality bijvoorbeeld om soldaten te trainen, terwijl Kentucky Fried Chicken de technologie gebruikt om werknemers te leren hoe ze gebakken kip moeten maken. Wanneer een functie veel training vereist, is virtual reality wellicht een goede investering.

5. Continue performance management

Waar het in het verleden nog voldoende was om de prestaties van medewerkers alleen aan het einde van het jaar te evalueren, is het nu gewenst dit meerdere keren per jaar te doen. Organisaties stimuleren medewerkers om vaker aan de persoonlijke ontwikkeling te werken en in dialoog te gaan met collega’s.  

Een onderzoek van Forrester Consulting, waarin meer dan 600 performance besluitvormers uit 14 verschillende landen werden ondervraagd, toont aan dat 60% van de respondenten zich zorgen maakt over het feit dat ze achterlopen op het gebied van performance management. Het blijkt dat de traditionele manier van beoordelen plaats moet maken voor meer continue en betrokken methoden. Maar liefst 46% is van mening dat verbeteringen in performance management positief bijdraagt aan het behoud van medewerkers.

Uit het onderzoek blijkt dat de organisaties die hun performance processen op de schop nemen, hier ruimschoots de vruchten van plukken. Van de bedrijven die in de afgelopen twee jaar in hun performance management systeem hebben geïnvesteerd, rapporteert 60% betere medewerkersbetrokkenheid en 53% hogere productiviteit te ervaren.

Ga na wat voor performance management past bij jouw organisatie.

 

6. De rol van HR-professional verandert

Door ‘het nieuwe werken’ en de veranderde focus op de werkvloer, verschuift traditionele HR naar strategisch human resource management. Dit betekent dat je opdracht als HR-professional verder reikt en veel meer met de business meewerkt. 

Zo speelt data een steeds grotere rol en moet je hiermee de vorderingen van je medewerkers kunnen monitoren. En, is het belangrijk dat jij als HR-professional nieuwe behoeftes kunt identificeren. Ook moet je nieuwe uitdagingen kunnen opvangen, teamleden betrokken kunnen houden en vooral motiveren om zichzelf persoonlijk te ontwikkelen.

Door automatisering en digitalisering veranderen functies continu en daarom is belangrijk dat jij altijd op de hoogte bent van de laatste technologieën en bijkomende veranderingen. Dit gaat sneller dan ooit. Sommige banen zal je onvermijdelijk anders moeten invullen.

 

Conclusie op de HR-trends van 2020

Werknemers met een doe-het-zelf-houding zullen excelleren in de economie van 2020. Veel traditionele 9 tot 5 banen worden vervangen door een Gig-economie met Freelancers gebaseerde specialisten.  

Kunstmatige intelligentie, virtual reality en andere HR-technologie trends worden minder futuristisch en meer de realiteit. Naast deze technische innovaties is er een verhoogde focus op het menselijke aspect van HR – de ervaring die een medewerker heeft met een bedrijf, betere manieren om performance management uit te voeren en nieuwe werkgewoonten.

Deze mix van technologie en mens vormt een fascinerende wereld. Wat zijn volgens jou de belangrijkste HR-trends voor 2020? Hebben we iets gemist?

 

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
In gesprek met Jantien over het belang van feedback
Feedforward, complimenten en 360 graden feedback als energizers in ‘Het Goede gesprek’
Leren van fouten is, en blijft, heel waardevol. Het geven van feedback bewijst hierin immers haar waarde. Maar, gemaakte fouten kunnen niet…
Duurzame Implementatie: afstemming tussen TruQu en andere systemen
Een manier om gedragsverandering te bewerkstelligen is het zo makkelijk mogelijk maken van het vertonen van het gewens…