Persoonlijke doelen stellen op de werkvloer

Als je iets wil bereiken, zal je er voor moeten werken, maar dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Voor het stellen van doelen gaat het er niet om dat je de persoon wordt die nodig is om die doelen te bereiken of om de prestatie zelf. Het gaat erom dat je je krachten combineert en met helder denken doelen bereikt. Dit terwijl je je doel ook begrijpt en vermogen definieert om waarde te leveren aan anderen. Met het nieuwe jaar in zicht, wordt het tijd je persoonlijke doelen te stellen op de werkvloer en hier mee aan de slag te gaan.

Doelen geven duidelijkheid. Wanneer je een duidelijke visie of wens hebt, wordt het nemen van de juiste actie eenvoudiger. Het opschrijven van doelen helpt je te definiëren wie je echt bent om je zo te kunnen navigeren door bepaalde situaties.

Prioriteiten stellen

Het biedt voordelen voor de werkende professional. De tijd nemen om doelen te stellen, kunnen je werkprestaties aanzienlijk verbeteren. Door doelen te hebben, geef je ze de prioriteit en werk je eerst aan het bereiken van de belangrijkste taken. Nadat je je doelen hebt beschreven, is het handig ze te doorlopen en te rangschikken in volgorde van prioriteit. Hiermee kunnen taken in een logische volgorde worden voltooid. Vooruit denken in je werk zorgt voor een focus dat leidt tot minder stress. Je bent beter voorbereid en weet precies welk werk er voltooid moet worden en wanneer.

Teamspirit

Doelen helpen mensen een visie te definiëren van waar ze willen zijn, ze moedigen mensen aan na te denken over de betekenis van hun werk en hoe het aansluit op het grotere geheel. Als je dit goed doet, kan het stellen van doelen ook helpen bij het sturen van gesprekken binnen de organisatie. Begin met het aanmoedigen van continue feedback van de voortgang van medewerkers bij het bereiken van hun doelen en je hebt een recept voor een productief, gemotiveerd en goed presterend team.

Kansen om te leren

Positieve ervaringen in doelgerichte omgevingen stellen je in staat om meer over jezelf en de grenzen van je vaardigheden te leren. Als het je lukt om al je doelen te bereiken, kun je er zeker van zijn dat je werk heeft bijgedragen aan grotere organisatiedoelstellingen. Aan de andere kant, als je er niet in slaagt om je doelen te bereiken, moet dit als een kans worden gebruikt om te leren. Doelen helpen je om je eigen persoonlijke succes te behalen. Echt succes is weten dat, wat er morgen ook gebeurt, je vandaag nog steeds je best doet.

TruQu als hulpmiddel

De feedback technologie van TruQu geeft je de mogelijkheid om doelen te stellen voor jezelf en hier feedback op te vragen. Een manier om de juiste doelen uit te kiezen voor jezelf is door te kijken naar de doelen van de organisatie. Wat zien zij graag bij hun medewerkers? Als jouw organisatie bijvoorbeeld teamwork als belangrijk doel heeft dan kun je dit doel ook meenemen in je persoonlijke ontwikkeling.

Daarnaast is het handig, voor je doelen in de software zet, om je leerdoel SMART te maken. Ofwel: specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden. Waarom dit handig is? Omdat de meeste mensen van nature hun doelen vaag en vrijblijvend formuleren. Een SMART-doel is een concreet doel en dat maakt de kans groter dat er wat van terecht komt. Iedereen zal je doel nu ook begrijpen.

SMART

Een SMART-doel is specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden beschreven. Omschrijf je doel duidelijk en concreet en gebruik percentages en getallen wanneer nodig. Is het voor jezelf haalbaar? Is er voldoende draagvlak om het doel te behalen? Het doel moet uitdagend, maar wel realistisch zijn en binnen een bepaalde tijd gerealiseerd kunnen worden. Wanneer beginnen we met de activiteiten? Wanneer zijn we klaar? Wanneer is het doel bereikt?

Wat wil je bereiken?

Maar, nu is de vraag: wat wil je precies bereiken in je carrière? Wat wil je over een maand bereikt hebben? Wat wil je over tien jaar? Veel mensen denken een idee te hebben van wat ze willen, maar als je gevraagd wordt om jouw doelstellingen voor de korte en lange termijn op papier te zetten, blijkt dat toch lastig te zijn. Daarom is het zo belangrijk eens goed na te denken over wat jouw carrièredoelen precies zijn. Zowel op de korte als op de lange termijn heb je doelen nodig om sturing te geven aan jouw carrière.

Om je wat inspiratie te geven voor het stellen van doelen, hebben wij een aantal voorbeelden. Succes!

[thrive_leads id=’29427′]

 

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Feedforward, complimenten en 360 graden feedback als energizers in ‘Het Goede gesprek’
Leren van fouten is, en blijft, heel waardevol. Het geven van feedback bewijst hierin immers haar waarde. Maar, gemaakte fouten kunnen niet…
Duurzame Implementatie: afstemming tussen TruQu en andere systemen
Een manier om gedragsverandering te bewerkstelligen is het zo makkelijk mogelijk maken van het vertonen van het gewens…
Groeien is grenzen verleggen